Depression

En depression kan komma smygande eller snabbt. Vissa personer har en ökad sårbarhet för depressioner. Om vi blir utsatta för svåra påfrestningar och händelser eller långvarig stress kan vi bli deprimerade. Det kan t ex vara en förlust av en nära person, problem i relationer, alltför högt tempo, egna höga krav eller problem på arbetet. Depression kan vara ett tecken på att något är fel i mitt liv och behöver förändras. Det kan ta lång tid innan vi förstår att vi är deprimerade.

Symtom på depression är ofta velighet samt en mental trötthet och tröghet. Vi är sårbara och känner oss ledsna men förstår inte varför. Kanske gråter vi lätt ocheller är lättirriterade. Vissa deprimerade sover mycket men känner sig aldrig utvilade. Andra kan ha svårt att somna in, många uppvaknande under natten eller vaknar tidigt och kan inte somna om. Koncentrations- och minnessvårigheter är vanliga symtom. Vi kan känna oss spända och få ont i olika delar av kroppen. Sexlusten kan minska och kanske försvinner den helt.

Livet känns inte meningsfullt och det blir svårt att planera framåt. Vi känner inte igen oss själva och upplever oss omotiverade och lata. Det kan kännas som om vi tappar kontrollen och en känsla av tomhet är vanlig. Självkänslan minskar och det finns lite eller ingenting som intresserar eller engagerar oss. Initiativförmågan minskar och de enklaste sakerna kan kännas alltför svåra och jobbiga att ta tag i. Kanske anklagar vi oss själva för att vi är veliga och  initiativ- samt orkeslösa. Det blir som en ond spiral och ju mer deprimerade vi blir desto svårare blir det att ta tag i saker. Vi äter kanske för mycket eller för lite och går upp eller ner i vikt. Vi tröstar oss känske med godis och andra snabba kolhydrater som gör att blodsockret svänger upp och ner vilket gör oss ännu tröttare.

Är vi deprimerade kan sociala aktiviteter kännas alltför jobbiga. Vi drar oss undan och orkar inte träffa vänner och aktivera oss socialt som vi tidigare har uppskattat. Att dra sig undan socialt innebär att vi inte får någon stimulans utifrån och får all tid i världen att grubbla och älta över det som har varit eller oroa oss inför framtiden. Oron kanske har blivit min följeslagare och kroppens alarmsystem slås på (se under kamp och flykt) om och om utan att någon fysisk fara föreligger och ju oftare alarmsystemet slås på desto känsligare blir systemet. Kroppen reagerar som om vi är utsatta för ständig fara och vi hinner inte återhämta oss innan alarmsystemet drar igång igen vilket gör oss ännu tröttare.

Det går inte att vila sig från en depression och om du väntar på att du ska orka och bli piggare så händer ingenting. När vi börjar aktivera och engagera oss i olika aktiviteter ger det en god positiv spiral mot ett tillfrisknande. Förmodligen kommer du att börja diskutera med dig själv om du ska aktivera dig eller inte. En del av dig kommer förmodligen säga "jag är så trött", "det är ingen idé", "inte just nu", "jag orkar inte", "jag gör det imorgon" etc. Börja inte att förhandla med dig själv utan håll fast vid det du har bestämt dig för att göra. Skriv gärna ner hur det kändes innan aktiviteten och hur det känns efter att du har gjort det du hade bestämt dig för att göra. Kanske upptäcker du att du mår lite bättre efter att du har aktiverat dig.

Sinnestämningen höjs genom att vi i lagom dos börjar aktivera oss. Fundera över vad du tyckte om och blev engagerad av innan du blev deprimerad. Börja träffa vänner som gör dig glad så att du får vila från ältande och grubblande en stund. Försök att börja motionera, ta promenader, cykla, dansa eller något annat du tyckte om tidigare. Men pressa dig inte för hårt för det går inte att hårdträna bort en depression. Be om hjälp och stöd vid behov. Sov på bestämda tider.  Ät näringsriktig mat och ät frukost, lunch och middag även om du inte är hungrig.