Utmattningsdepression

Många som utvecklar ett utmattningssyndrom har för höga krav på sig själv, för högt ställda mål och förväntningar, svårt att sätta gränser och säga nej och ett alltför stort engagemang i arbete, relationer och privatlivet. Självkänsla baserad på prestationer kan vara en anledning till att vi inte har stoppat oss själva när vi börjar få fysiska och psykiska stressreaktioner.

Insjuknande i utmattningssyndrom sker gradvis under en längre tid med kronisk stress. Många med utmattningsdepression har ett enormt sömnbehov och sover mycket men känner sig aldrig utvilade. En anledning kan vara störd djupsömn vilket minskar kroppens möjligheter att reparera de skador som den har fått under dagen. Störd djupsömn slår ut kroppens självläkande processer och en långvarig sömnbrist kan få negativa konsekvenser för hälsan. Hög stressnivå och oförmåga att varva ner kropp- och tankeverksamheten inför natten är två faktorer som kan leda till sömnproblem.

Vid utmattningsdepression har vi ofta mycket höga nivåer av stresshormonerna kortisol och adrenalin. Symtom som enorm trötthet, svaghet och överkänslighet inför nästan alla retningar kan tyda på att vi inte kan återställa vår energi på ett tillräckligt bra sätt. Vi blir sårbara för påfrestningar och kroppen har en oerhört hög anspänning och beredskap för aktivering men aktiveringen uteblir. Det är som att trycka ner gaspedalen i botten vid rött ljus och inte köra iväg när det blir grönt.

Det är viktigt att ändra vårt beteende som bidrar till duktighetssyndrom, perfektionism, oförmåga att delegera och säga nej samt backa ur omöjliga situationer mm. Ju tidigare vi lär oss olika strategier att hantera oss själva och stress desto snabbare återfår vi vår hälsa. Min erfarenhet är att det är viktigt att hitta nya strategier för att inte på nytt gå in i en utmattningsdepression. Kanske behöver du gå i terapi för att lära känna dig själv och få mer funktionella strategier att hantera dig själv, relationer samt stress.

Stresshantering är ett annat sätt att arbeta med sig själv och sin stresskänslighet. Stresshantering är en paraplybenämning på olika tekniker som har det gemensamma syftet att minska vår stresskänslighet och öka vår hälsa samt livskvalitet. Det finns många olika inriktningar på stresshantering och enligt min erfarenhet är både mindfulness och MediYoga effektivt för att minska stress och stresskänslighet.